28 november 2021

Zwarte dag voor veiligheid Nederland

4 min read
Zwarte dag voor veiligheid Nederland Lees verder op de site.

AMSTERDAM – De gezamenlijke politiebonden omschrijven het  als een inktzwarte dag voor de veiligheid in Nederland. Dit komt door de enorm toegenomen werkdruk. “Ik neem het dit en het vorige kabinet dat ze het zover hebben laten komen.” benoemd Jan Struijs van politiebond NPB tijdens een persconferentie van de vakorganisaties.

De bonden hebben gezamenlijk de verantwoordelijk minister, politietop, burgemeesters en het O.M. opgeroepen om “noodzakelijke” keuzes te maken. Dat moet voor 1 januari gebeuren anders volgen “vervolgstappen”. De vakbonden konden nog niet precies vertellen wat die vervolgstappen zullen zijn. “De tijd van keuzes maken is voorbij. Want er valt nu niets meer te kiezen.” zegt Miriam Barendse van vakbond VMHP.

De Tweede Kamer wil zich  over de justitiebegroting buigen, Dat is waar de politie onder valt. Onder meer de PvdA heeft nadrukkelijk gevraagd om meer geld voor de politie. “Dit kan niet tot het voorjaar wachten.” melde Attje Kuiken na afloop van de persconferentie. “Het is schrijnend om te zien dat agenten uitvallen vanwege de werkdruk. Daar kan ik mij echt boos om maken.”

Eerder donderdag bleek al dat de politie Amsterdam de komende weken “pijnlijke keuzes” moet gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps tegen te gaan. Een van de opties om beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Aldus een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

“Het water staat ons tot aan de lippen”, verteld de woordvoerder. “We moeten prioriteiten stellen en pijnlijke keuzes maken, die niet leuk zullen zijn voor onze teams. Onlangs bleek al dat de capaciteit bij politie Amsterdam al zwaar onder druk staat. Vooral omdat na de moord van Wiersum extra mankracht nodig was. De stad zucht ook onder zware drugscriminaliteit, die volgens Halsema een zware aanpak van de politie, justitie en gemeente van rijk nodig heeft.

Geef een reactie