15 oktober 2021

Met lassakoorts besmette tropenarts overleden

3 min read

De Nederlandse tropenarts die in Sierra Leone besmet was geraakt met het lassavirus en vorige week naar Nederland werd gerepatrieerd, is overleden. De arts lag in quarantaine in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Dit zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg via een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast schrijft de minister dat er nog een tweede Nederlandse arts in Sierra Leone besmet is geraakt met het lassavirus. Die arts is gisteren onder medische begeleiding door een speciale ambulance direct naar het UMC Utrecht gebracht. Deze arts ligt ook in strikte isolatie

Beide artsen zijn in Sierra Leone waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een medische handeling. Volgens het radiostation Sierra Network Salone ging het om een operatie van een zwangere vrouw die begin deze maand werd uitgevoerd. De vrouw zou later zijn overleden.

De Nederlandse stichting Masanga Nederland schrijft dat de Nederlandse artsen besmet zijn geraakt in het Masanga-ziekenhuis in Sierra Leona. Gisteren schreef de stichting dat al hun gedachten uitgaan naar de medewerkers en hun families.

Nog vijf anderen gerepatrieerd
In hetzelfde ziekenhuis werken nog meer Nederlandse zorgverleners. Het gaat waarschijnlijk om vijf mensen die op dit moment allemaal teruggehaald worden naar Nederland.

Hoogland-producties

Geef een reactie