15 oktober 2021

Weg afgesloten voor bijzondere rouwstoet voor overleden graaf uit Almelo.

4 min read

©Hoogland-producties overlijden graaf van Almelo

Almelo- Voertuigen op de van Rechteren Limpurgsingel hadden vandaag enige vertraging.
Omstreeks 14:15 kwam er een rouwstoet van ongeveer vijfhonderd personen over de weg.

Deze mensen bewezen allemaal een laatste eer aan de onlangs overleden graaf Van Rechteren Limpurg.

Veel Almeloërs willen er zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur getuige van zijn. Hun stad is immers historisch verbonden met het eeuwenoude Huize Almelo, het kasteel dat grenst aan de binnenstad, en de familie Van Rechteren Limpurg. En als de graaf overlijdt en naar zijn laatste rustplaats in zijn eigen bos wordt gedragen, is dat een indrukwekkende gebeurtenis die niet zo vaak voorkomt.

De laatste keer gebeurde dat op vrijdag 28 februari 1992 toen Willem Constantijn graaf van Rechteren Limpurg, de vader van de nu gestorven graaf Adolph, langs dezelfde route ten grave werd gedragen. Ook toen hielden veel inwoners de pas in om ruimte te geven aan de stoet.

De Gravenallee ligt loodrecht op het toegangsbordes van Huize Almelo en voert in een kaarsrechte lijn van enkele kilometers over het landgoed richting Albergen. De idyllische laan is, zeker op zaterdag en zondag, een vertrouwd domein van fietsers, wandelaars en joggers. Morgen even niet. Dan wordt de graaf uitgeleide gedaan en vormen de monumentale bomen langs de route een respectvolle erehaag voor de graaf.

De gemeente Almelo zorgt ervoor dat het verkeer op de – naar de familie genoemde – Van Rechteren Limpurgsingel wordt stilgelegd als de rouwstoet passeert. De drukke oostelijke rondweg doorsnijdt het landgoed van de graaf en blokkeert de vrije doorgang van de Gravenallee. Graaf Willem Constantijn liet destijds notarieel vastleggen dat de singel wordt afgesloten bij een uitvaart van iemand uit zijn familie. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de gemeente zich geen zorgen maakt over een al te grote toeloop van belangstellenden. Er is immers ruimte genoeg in en langs de kilometers lange Gravenallee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto’s: ©Hoogland-Producties

Geef een reactie