15 oktober 2021

Verdenkingen tegen Jos B. verzwaren

4 min read
Verdenkingen tegen Jos B. verzwaren Lees verder op de site.

MAASTRICHT- Het O.M. ziet steeds meer verdenkingen tegen Jos B., de man die verdacht word voor van het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van de in 1998 vermiste Nicky Verstappen (11). De officier van justitie liet afgelopen woensdag tijdens een zogeheten regiezitting de verdenkingen tegen Jos B. te willen verzwaren.

Het openbaar ministerie verdenkt Jos B. nu van gekwalificeerde doodslag i.p.v. doodslag.  Dat betekend dat iemand is gedood om een anders strafbaar feit -In dit geval verkrachting- te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil is dat moord met voorbedachte rade is gepleegd.

De rechtbank Maastricht moet nog instemmen met de verdenking. Volgende week donderdag wil de rechtbank met de beslissing komen. Jos B’s advocaat vroeg o.a. Jos B. vrij te laten uit voorlopige hechtenis. Ook daar komt de rechtbank volgende week op terug.

DNA-Match

Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop de heide gevonden. Jos B’s DNA is o.a. aangetroffen op Nicky’s onderbroek en pyjamabroek. Advocaat Roethof vroeg zich af “Op de kleiding van Nicky zijn Jos B’s sporen gevonden, daar is geen discussie over. Maar welke conclusies kun je daaruit trekken?” Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iet met Nicky’s dood te maken had. De rechters probeerden afgelopen woensdag opnieuw te verlijden tot openheid van zaken te geven. Echter weigerde Jos B. om hier een woord over te spreken.

Schriftelijke verklaring

Jos B. heeft een schriftelijke verklaring afgelegd, die ligt in de kluis van Roethof en is onbekend bij de rechtbank. De rechter vroeg Jos B. wel of hij binnenkort te openbaren. Hij zei dat hij er over na zal denken.

Jos B. bleek een 100% match te zijn. Nicky’s familie hebben hem als vermist opgegeven en Jos B’s DNA werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan het grote verwantschapsonderzoek dat in de omgeving was gehouden, had Jos B. geen gehoor gegeven. Hij werd in augustus (2018) na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

De rechtbank is van plan om de zaak in maart 2020 inhoudelijk behandelen. Dit zal ongeveer 5 dagen duren.

Tekst:OM

Foto:Hoogland-producties

Geef een reactie