16 oktober 2021

Organisaties hebben cruciale fouten gemaakt

4 min read

AMSTERDAM – De inspectie Justitie en Veiligheid kwam vandaag met de conclusie dat organisaties hebben gefaald rond de begeleiding van Philip O., de psychiatrische patiënt die in 2017 de 38-jarige Joost Wolters doodstak in de Amsterdamse metro.

Joost Wolters was een willekeurig slachtoffer. Hij zat op 27 juli 2017 in de overvolle metro 53 onderweg naar huis, toen hij werd doodgestoken door Philip O., een psychiatrisch patiënt die op onbegeleid verlof was.

Philip O. stak met een schilmes meerdere keren in de rug van het slachtoffer. De dader van de metromoord was in behandeling op de gesloten afdeling van het AMC.

De inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de fatala steekpartij en is vandaag met een snoeihard rapport gekomen. In de twaalf jaar voordat O. zijn daad pleegde, was hij veroordeeld voor diverse misdrijven. Niet alle opgelegde straffen en maatregelen werden uitgevoerd zoals zou moeten, zo schrijft de inspectie.

Overheidsdiensten en hulpverleners werkten langs elkaar heen, bovendien werd er op cruciale momenten niet ingegrepen, terwijl dat wel had gekund en had gemoeten.

Eind februari 2017 kwam O. voorwaardelijk vrij uit de gevangenis in Vught. waar hij vastzat voor een gewapende overval. Hier is hij volgens de inspectie niet goed voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij.

Zijn problemen en de daarmee gepaard gaande risico’s waren wel opgemerkt. Zo wisten hulpverleners dat hij psychiatrische problemen zou kunnen krijgen zonder medicatie en zonder de juiste begeleiding. Toch is daar onvoldoende rekening mee gehouden. Philip O. kwam voorwaardelijk vrij zonder dat hij direct begeleid en behandeld werd, de reden was dat er wachtlijsten waren.

Philip O. werd in mei 2017 opgenomen in het AMC omdat hij acute zorg nodig had voor zijn psychiatrische problemen. Door deze gedwongen opname kwam de verantwoordelijkheid voor O. bij het ziekenhuis terecht.

Het AMC vond O. vanwege zijn problematiek en gedrag daar niet thuishoren en wilde hem overplaatsen naar een forensische kliniek. Maar dit was niet haalbaar omdat het AMC niet wist wat het kon doen om zo’n overplaatsing te regelen.

27 Juli 2017 ging O. ’s middags met verlof, rond 18.00 uur pleegde hij zijn misdrijf in de metro. Philip O is in mei 2018 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, het OM eiste zes jaar en tbs met dwangverpleging.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie