24 oktober 2021

Kopstuk onderwereld Oss opgepakt

7 min read

OSS – De ‘godfather’ van de Noord-Brabantse onderwereld en zijn zoon zijn vamorgen tijdens ‘operatie alfa’ opgepakt. In totaal zijn er drie mensen opgepakt, zij worden verdacht van drugshandel, intimidatie, ernstig geweld, bezit van vuurwapens en het lid zijn van een criminele organisatie.

De 48-jarige Martien R. werd rond 10:30 uur door een arrestatieteam klemgereden in zijn auto bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Bij het kamp werden vervolgens nog twee mannen van 55 en 26 jaar uit Oss aangehouden door een ander arrestatieteam. De 26-jarige is Antoon R. de zoon van Martien. Hij werd vorige week al opgepakt, maar werd vrijdag weer vrijgelaten, nu zit hij weer vast.

Het woonwagenkamp en directe omgeving waren volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding van de politie zegt ,,Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs en vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren, mogelijk tot en met vrijdag, aldus een woordvoerder. De bewoners hebben daarom tijdelijk vervangende woonruimte.

Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht, onder meer bij het huis van R. in Herpen. Meer dan honderd agenten zijn ee ingezet voor de operatie, die de naam Alfa draagt. In totaal werken er 400 politiemensen mee aan de operatie.

Volgens de politie is uit een opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich bezighouden met drugshandel op grote schaal, waarbij er niet aan de kant wordt gegaan voor ernstig geweld en intimidatie. Het drietal zit in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Martien R. wordt gezien als het kopstuk van een criminele familie die al decennialang onder het vizier van politie en justitie ligt. Justitie hield hem en zijn neef Toon verantwoordelijk voor de moors op mede Ossenaar Hans van Geenen, die in 2008 op de A73 bij Nijmegen werd doorzeefd met mitrailleurvuur. De rechtbank in Arnhem veroordeelde Martien R. tot 23 jaar cel, maar hij werd in hoger beroep vrijgesproken. Daarna werd hij nog diverse keren opgepakt door de politie, maar dat leidde niet tot een veroordeling. De rechtbank in Rotterdam sprak hem vrij voor zijn betrokkenheid bij cocainehandel.

In 2018 zat R. ook al voor korte duur vast omdat hij achter de moordaanslag op Bianca van der H., de weduwe van Hans van Geenen, zou zitten. Wegens gebrek aan bewijs kwam hij weer op vrije voeten.

Vorige week donderdag werd de 26-jarige zoon Antoon R. opgepakt. Justitie vermoedt dat hij het brein is achter de brandstichting aan de Aengelbertlaan in Oss. Antoon werd een dag later weer vrijgelaten, maar is nog steeds verdacht. De brandstichting in de woning aan de Aengelbertlaan zou te maken hebben met de dodelijke schietpartij bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat, waar vorig jaar Peter Netten om het leven werd gebracht. Voor de schietpartij werd in eerste instantie Ossenaar Kaan D. opgepakt, maar justitie liet hem in december 2018 weer gaan omdat er aanwijzingen waren dat de man was omgekocht om een valse bekentenis te doen.

Martien R. was in de buurt toen Netten werd vermoord, hij ontkende echter iets met de moord te maken te hebben. ,,Ik heb die jongen nog gereanimeerd, ik heb hem zien sterven. Toen de politie kwam, werd ik meteen gefouilleerd, als enige. Tegen familieleden van Peter is verteld dat ik met de moord te maken zou hebben, daar ben ik boos over geworden. Met mijn advocaat heb ik daar mijn beklag over gedaan, want dat slaat nergens op.” Zei hij destijds

Hij staat naar eigen zeggen op een dodenlijst. ,,Er is 25.000 euro geboden om mij uit mijn schoenen te schieten.” Sindsdien is hij altijd op zijn hoede. Hij verruilde zijn villa in Oijen voor een woning in Herpen, waar ramen en deuren zijn voorzien van kogelwerend glas. In Duitsland kocht hij een gepantserde BMW, waar justitie later beslag op liet leggen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie