16 oktober 2021

Politie biedt excuses aan in vermissingszaak

6 min read

NIEUW-AMSTERDAM –  Het lichaam dat zondagavond gevonden werd in een auto in het Stieltjeskanaal is inderdaad van de vermiste Anneke Nevels uit Erica.

De auto is door een berger uit het water gehaald. De politie liet weten dat er in het voertuig het lichaam van een vrouw is aangetroffen. „Het lichaam wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Hier wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van het slachtoffer en de doodsoorzaak.”

De N853 tussen Emmen en Schoonebeek was in beide richtingen afgesloten vanwege de bergingswerkzaamheden.

Norbert Dikkeboom van Signi Zoekhonden was zondag bij de vondst van de auto betrokken, zo laat hij weten aan De Telegraaf. „Onze duikers zijn het water ingegaan en waren binnen een minuut weer boven. Het bleek de auto te zijn die we zochten, het kenteken klopte en er bleek iemand in te zitten. Toen hebben we de politie gebeld.” Eerder hadden ze de auto al gevonden door middel van sonarapparatuur en een hond die de geur van stoffelijke overschotten herkent.

Nevels was op 30 oktober voor het laatst gezien, toen ze in haar Peugeot stapte naar een onbekende bestemming. De politie liet eerder weten zich grote zorgen te maken, omdat de vrouw in de war is, diabetes heeft en medicatie gebruikt.

Salto de labrador en Power de Mechelse herder zijn de helden in deze zaak, samen waren zij verantwoordelijk voor de ontknoping rondom de vermissingszaak. De honden wisten door hun reukvermogen vermiste vrouw op te sporen in het Stieltjeskanaal. ,,Het is de vraag of ze anders gevonden zou zijn. Ze had tientallen jaren op de bodem kunnen liggen. Er waren allerlei elementen in deze zaak waaruit we uit ervaring konden concluderen dat dit niet goed afgelopen kon zijn. Daarop hebben we bij de politie aangegeven dat we gingen zoeken.” Aldus Dikkeboom.

Vorig weekend trof het vrijwillige zoekteam twee auto’s in het water aan, eentje in het dorp Erica zelf en eentje net buiten het dorp. De eerste auto werd vorig weekend uit het watee gehaald, maar het was niet het voertuig dat ze zochten. Aan de andere auto kwamen ze dat weekend niet meer toe. Gisteren wel, wat heeft geleid tot veel onrust, de vermiste vrouw uit het Drentse Erica had al eerder gevonden kunnen worden.

Stichting Signi Zoekhonden had vorige week al aan de politie laten weten dat er een auto op de bodem lag, maar de politie pakte deze melding niet op. “De familie heeft langer in onzekerheid over hun dierbare gezeten. Dat betreuren wij enorm.” Zo zegt een woordvoerder.

Volgens de politie was de eerste melding niet uitgelezen, de tweede melding werd daarintegen wel direct opgepakt, dit heeft tot de berging geleid. De politie heeft inmiddels contact gehad de nabestaanden en de stichting. “We hebben excuses gemaakt. Het is heel vervelend hoe het is gegaan en dit zou niet mogen gebeuren”, zegt een politiewoordvoerder.

De politie heeft bevestigd zij niet door een misdrijf om het leven is gekomen en het lichaam is aan de familie vrij gegeven.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie