28 november 2021

Eerste sneeuw opkomst in Nederland

3 min read

LIMBURG – Je moet er wel voor in Limburg wonen, of er toevallig zijn, maar als je vrijdag heel vroeg opstaat en naar buiten kijkt, zie je misschien de eerste sneeuwvlokken van de aankomende winter.

In Limburg valt deze week namelijk de eerste sneeuw van November. “Het is wel natte sneeuw,” zegt Marc de Jong van Buienradar.

Het ontstaat als het bovenste deel van de luchtkolom tussen een wolk en de aarde zo ongeveer min 30 graden is. Tegelijkertijd moet het onderste deel van die kolom warmer zijn dan 0 graden. “Dan valt de sneeuw smeltend op aarde.” Legt De Jong uit.

Het kan zomaar zijn dat de Limburgse sneeuw heel even blijft liggen. “Als er vrijdag veel natte sneeuw valt, het heel koud is en het vroeg in de ochtend gebeurt, kan het best even wit zijn. Maar het blijft sowieso niet heel lang liggen. Als je twee keer met je ogen knippert, is het wel weer weg.” Zegt De Jong.

In de rest van Nederland hoeven we nog niet te vrezen voor de winterse neerslag. “Limburg ligt hoger, dus daar is het iets koeler. En ze hebben daar de minste invloed van zeewater. Dat is nu een graad of 8.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie