21 oktober 2021

Hoogmade wil kerk herstellen na brand

6 min read

HOOGMADE – Een dag na de heftige brand in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk vragen de bewoners van Hoogmade zich af hoe het verder moet. De parochie moeten bepalen of ze de kerk gaan herbouwen, een enorme klus, die volgens de verzekeraar mogelijk miljoenen kost. “Houd hoop.” Zeggen ze in Amstelveen, waar vorig jaar ook een kerk is afgebrand.

“Wat erg voor de gemeenschap, dacht ik meteen.” Zegt pastoor Eugene Jongerden van de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen, zijn kerk brandde vorig jaar af. Inmiddels is de kapel weer in gebruik genomen, en wordt de rest van de kerk hersteld. Een proces dat nog jaren kan gaan duren.

Zijn kerk was een rijksmonument, dus was het vrij snel duidelijk dat ze het zouden herstellen, maar ook vanwege de emotionele waarde voor de gemeenschap was er al geen andere optie meer dan de kerk te herstellen. “Het is een beeldbepalende kerk in de wijk. Heel veel mensen hebben daar hun voetsporen. Mensen zijn er gedoopt, er zijn huwelijken en uitvaarten geweest. Hun hele levensloop ligt in de parochie.”

Een kerkgebouw is daarom niet te vergelijken met andere gebouwen, vindt de pastoor. “Eén van de eerste reacties na de brand kwam van een oudere dame. Ze zei “Ik ben 91 jaar en hoopte in deze kerk begraven te worden.”

Ook Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade stond letterlijk en figuurlijk midden in de gemeenschap. De kerk is goed verzekerd, dus herbouw is mogelijk, zo legt Alphons van der Voorn, directeur van Donatus Verzekeringen uit. Dit is een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij, waar bijna alle rooms-katholieke kerken van Nederland bij zitten, dus ook de kerk in Hoogmade.

“Ik heb de beelden gezien. Dat ziet er wel heftig uit. We praten hier al snel over een paar miljoen schade.” Vandaag gaat de verzekeringsmaatschappij, zoals gebruikelijk, er met vier man naartoe: twee bouwkundige technici en twee schadebehandelaars. Ze hebben hier de laatste tijd redelijk veel ervaring mee, want dit is al de vierde brand sinds 2018 in een kerk die bij hen verzekerd is.

De kerk is verzekerd voor herbouwwaarde. “We kijken wat het kost om hetzelfde gebouw op dezelfde plek neer te zetten.” Vat Van der Voorn het samen. De inventaris en de kostbaarheden vallen ook deels onder de verzekering, maar daarvoor is alles van waarde al vastgelegd tijdens het afsluiten van de verzekering.

Toch krijgt de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk niet zomaar even een zak geld om de geliefde kerk te herstellen. Ze moeten het wel investeren in de herbouw van de kerk. “Je hebt wel de plicht dat je investeert. De parochie is voor een bepaalde waarde verzekerd. Wil je dat bedrag krijgen, dan moet je wel hetzelfde terugbouwen.”

Bij de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen kunnen ze in ieder geval niet wachten tot de kerk weer open kan. “Voor de mensen is het liever vandaag klaar dan morgen”, zegt pastoor Jongerden. Op dit moment zijn ze druk in gesprek met aannemers en hopen ze binnenkort te kunnen beginnen met het herstel van het dak.

“De gemeenschap is gelukkig heel hecht gebleven na de brand”, zegt Jongerden. Hij zou de parochie in Hoogmade dan ook aanraden om de gemeenschap zo veel mogelijk bij elkaar te houden: “Probeer een alternatieve ruimte te vinden waar je kunt samenkomen. En houd hoop. Ga met elkaar in overleg hoe je als gemeenschap verder gaat.”

Een hevige brand ontstond gisteren rond het middag uur, waarna de houten toren van de kerk rond 15:45 uur instortte. De rook was in de verre omtrek en vanaf de a4 zelfs te zien.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie