28 november 2021

Grote brand in Hoogmade

3 min read

HOOGMADE – Omstreeks 12:40 uur onstond er brand in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in het Zuid-Hollandse dorp Hoogmade. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Een groot gedeelte van het dak is ingestort en de toren is volledig in vlammen op gegaan, of de gehele kerk instort kan niet uitgesloten worden.

Volgens de brandweer is de brand ontstaan tijdens het afbranden van de verf, in de kerk waren ze met herstelwerkzaamheden bezig.
Omwonenden moesten hun woning verlaten en een school vlakbij de kerk is in verband met val gevaar ontruimd.

De brandweer roept mensen op om niet naar de brand te komen kijken, dit omdat er veel rookontwikkeling is en het risico op instorten aanwezig is. De rook komt volgens de brandweer zowel bij de toren als aan de andere kant onder de pannen vandaan.

Het restaurant de Kromme Does, dat ook vlakbij de kerk ligt, worden dertig kleuters van de ontruimde school opgevangen, die nog niet door hun ouders zijn opgehaald. “Het is druk hier”, zegt Jacqueline die aan het werk is in het restaurant. “Ik heb de kinderen maar kleurplaten gegeven, en ga nu limonade inschenken.” Toen ze de vele rookwolken zag, schrok ze wel even. “Je denkt meteen: als er maar geen gewonden zijn.”

Een andere omwonende zag veel grote wolken. “Het is een bijzondere kerk, vooral vanwege zijn torens. Die torenen boven het dorp uit. Ik denk dat deze brand wel een klap zal zijn, voor veel inwoners.”

Er is een NL-Alert verzonden voor Hoogmade en directe omgeving. De brandweer verzoekt omwonenden in dit bericht om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven.

Hoogmade is een klein dorp in de gemeente Kaag en Braassem, ten oosten van Leiden en telt zo ongeveer 1.715 inwoners.

©Hoogland producties / Sven Fotografie

Geef een reactie