21 oktober 2021

Lerarentekort nekt de scholen

3 min read

NEDERLAND – De onderwijsvakbond concludeert dat het lerarentekort zorgwekkende vormen aanneemt. Vier op de tien scholen zou een tekort aan leerkrachten hebben. In het speciaal onderwijs heeft twee derde van alle scholen een tekort aan personeel.

Volgens de Algemene Onderwijsbond ondervinden veel scholen nu heel snel de gevolgen van het lerarentekort. “Het water staat bij veel scholen aan de lippen.” Zo vertelt Liesbeth Verheggen, vakbondsvoorzitter.
“Er wordt vaak gesproken over tekorten, maar niemand wist precies om hoeveel leraren het werkelijk ging.” Vertelt Verheggen.

Die cijfers heeft de vakbond nu dus wel, volgens het onderzoek heeft vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs momenteel een chronisch tekort aan leraren, op het speciaal onderwijs zou twee derde van de scholen in de problemen zitten.

Een ander onderzoek, die eerder deze maand werd gepubliceerd, waarschuwde ook al voor lange wachtlijsten in het speciaal onderwijs.

De afgelopen jaren zorgde het lerarentekort vaker voor problemen, maar volgens Verheggen kwamen die tijdens voorgaande schooljaren pas later aan het licht.

“Voorheen kwamen scholen pas tijdens de griepgolf in de problemen. Nu kampen ze met grote tekorten terwijl de griepgolf nog moet komen. Dat gaat voor heel veel problemen zorgen.”

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het vertrek van leerkrachten uit grote steden. Volgens berichtgeving in het AD zijn leraren met grote getallen vertrokken uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere.

Volgens de krant hebben scholen in de grote steden hierdoor honderden openstaande vacatures, die maar moeilijk opgevuld kunnen worden.

Een oplossing voor het probleem lijkt nog ver weg, scholen nemen noodmaatregelen, zoals extra grote klassen of lessen die gegeven worden door niet bevoegden. In het ergste geval worden leerlingen naar huis gestuurd of moeten scholen zelfs de deuren sluiten.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie