21 oktober 2021

Politie over bouw protest

6 min read

DEN HAAG – De Haagse politie heeft tijdens het protest van de bouwsector gistermiddag op het Malieveld expres de confrontatie gezocht met demonstranten. Die kritiek uiten verschillende mensen op sociale media. De politie zegt zich niet in dat beeld te herkennen.

Een politiewoordvoerster zegt dat de samenwerking met de organisatie van de demonstratie goed was, maar dat er wel wat incidenten waren.

“Aan het einde van de demonstratie zijn de voertuigen weer gaan rijden vanaf de Utrechtsebaan, de stad uit. We moesten eerst wachten tot de voorste voertuigen weggehaald werden. Toen ze eenmaal op de A12 richting Utrecht gingen rijden, gingen mensen met vier trekkers naast elkaar rijden. Echt van de vangrail tot aan de vluchtstrook. Dat is gevaarlijk voor het andere verkeer.”

Maar mensen vinden dat de politie zelf die blokkade op de A12 heeft opgeworpen en daarmee de boel op scherp heeft gezet.
De politiewoordvoerster heeft een andere ervaring, wel erkent ze dat er tegen demonstranten is opgetreden toen mensen de weg opliepen en het verkeer hinderden. Ook werd de mobiele eenheid ingezet toen agenten met flessen bekogeld werden.

Volgens haar verliep, op een paar incidenten na, de demonstratie goed. “De organisatie had het programma zelf eerder gestopt. Toen bleef er een groep hangen die de confrontatie zocht met de politie en niet andersom. De meeste bouwers gingen juist weg. Dat wij de confrontatie opgezocht zouden hebben, dat beeld herken ik echt niet. We zetten natuurlijk ook niet zomaar de mobiele eenheid in.”
Mensen die een klacht willen indienen, kunnen daarvoor altijd bij de politie terecht, zegt ze.

“Er was een kleine groep egendemonstranten. ‘Daardoor ging het mis.” aldus Arnold Tuytel van Grond in Verzet, dat de demonstratie organiseerde. “Ik heb van een afstandje ook gezien hoe de politie met een busje op demonstranten inreed. Maar ja, er werd met flesjes bier naar de politie gegooid en dat moet je ook niet doen.”

Tuytel baalt ervan dat het uit de hand is gelopen. “Ik wil er niet te veel over zeggen maar het is jammer dat het zo geëindigd is, ik had het liever anders gezien. We hadden goede afspraken met de politie, maar blijkbaar waren niet alle agenten en mensen van hogerhand daarvan op de hoogte.”

Een van de demonstranten zit nog vast vanwege poging tot doodslag, hij had geprobeerd een motoragent van de weg te rijden.

De actievoerders gingen naar het Malieveld om te laten zien welk materieel stilstaat door de huidige milieuregels. De sector zegt dat die problematisch uitpakken voor bedrijven en eist snelle actie van de overheid.

Tijdens het protest werden in totaal 26 mensen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling en gevaarlijk rijgedrag.

Volgens de politie verliep het protest overwegend ordelijk. Aan het eind van de middag sloeg de sfeer op het Malieveld om. Even werd het grimmig toen een aantal personen met flessen naar agenten begonnen te gooien. De ME werd ingezet om de rust te herstellen.

Zo’n 5000 tot 6000 mensen deden mee aan hry protest met ongeveer 1000 voertuigen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie