6 december 2021

Bouwers negeren rode kruizen

6 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

DEN HAAG – Ondanks de afsluiting van A12 zijn demonstranten op de Utrechtsebaan door blijven rijden naar Den Haag. Om drukte in het centrum te voorkomen was de weg afgesloten met rode kruizen. Verderop was de weg geblokkeerd door de politie, daar konden de bouwers niet verder. De politie praat nu met de chauffeurs en de organisatie van het protest over het negeren van de rode kruizen.

Het verkeer staat nog altijd vast op de A12 richting Den Haag, volgens Rijkswaterstaat staat er een file van 29 kilometer.

De bouwers moeten van de politie naar het stadion van ADO Den Haag en worden daarvandaan met pendelbussen naar de demonstratie gebracht op het Malieveld.

Het programma van de protestactie is om 10.00 uur begonnen en het Malieveld in Den Haag staat vol met bouwers en voertuigen, dit tegen de wensen in.

Met ruim duizend demonstranten is het protest van bouwers begonnen. Een onbekend aantal demonstranten is nog per bus onderweg, maar zij zitten vast in files. Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei “We zijn eigenlijk een slachtoffer van ons eigen succes.”

Peter Loef van Grond in Verzet zegt heel tevreden te zijn over hoe het er tot nu toe uitziet op het actieterrein, maar hij vindt het vervelend dat er demonstranten individueel met voertuigen op weg zijn gegaan en de boel vertragen, ondanks het verzoek dit vooral niet te doen.

Oud-minister Maxime Verhagen, tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland, sprak de betogers toe. “We zijn het zat dat we geconfronteerd worden met iets dat onthutsend en onbestaanbaar is”, zei hij. Verhagen voegde er aan toe: “Wij willen graag aan het werk. Kabinet, doe er wat aan, nu.” Volgens Klaas Kooiker van actiegroep Grond in Verzet, dat het protest heeft georganiseerd, “zijn de regels op dit moment zo dat wij ons werk niet kunnen doen.”

De demonstranten zijn gekleed met oranje hesjes. Achter hen stond het Malieveld vol vrachtauto’s, graafmachines, speciewagens, kiepkarren en hijskranen. Die luid claxonneerden aan het begin van het protest. Aan een van de hijskranen hing een omgekeerde Nederlandse vlag, als symbool van protest en ontevredenheid. De band Bertus Staigerpaip bekend van ‘Wij zijn de jongens van de bouw’ vermaakte de actievoerders in de aanloop naar het protest.

Door de strenge milieuregels staat de bouw branche volgens Johan de Krom op instorten. “De eerste faillissementen vallen binnen de eerste drie maanden als er niks veranderd.” aldus de Krom die deel uit maakt van de organiserende stichting Grond in Verzet.

Op het Malieveld wordt een depot aangelegd met grond die het giftige PFAS bevat. Dinsdagavond laat kwamen de eerste voertuigen al aan in Den Haag, vanmorgen rond 07:00 uur ’s stond het actieterrein al bijna vol met bouwmateriaal en demonstranten. De politie bewaakt de toegangswegen naar het centrum van de stad om te voorkomen dat de bouwers en hun steun het verkeer in de stad ontregelen.

Door het protest was het woensdagochtend extra druk op de wegen. Rond 07:45 uur stond er in totaal ruim 400 kilometer file door het hele land. Op de A2 vanuit Limburg waren ook bouwvoertuigen onderweg naar Den Haag, dat zorgde voor file, maar die problemen zijn inmiddels verleden tijd.

Woensdagochtend heeft de politie tientallen bestuurders van bouwvoertuigen, die onderweg waren naar Den Haag, bekeurd die het kenteken van hun voertuig opzettelijk hebben afgeplakt.

Het zou gaan om een kleine groep uit het noorden van het land. De groep zou uit zijn op rellen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie