21 oktober 2021

Drugs als medicijn voor PTSS

3 min read

NEDERLAND – Voor het eerst krijgt se partydrug mdma in een geneeskundige toepassing, zo laat Het Parool weten. Acht oorlogsveteranen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis worden er binnenkort mee behandeld, dit bevestigt Kirsten Ruter van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Posttraumatische stress kan ontstaan door het meemaken of zien van levensbedreigende situaties, iets waar veel militairen mee te maken krijgen. Per individueel zijn de symptomen verschillend maar daardoor niet minder ernstig. Ze blijven zich voortdurend ervaren wat er is gebeurd. Daarnaast zijn ze vaak hyperalert en slapen ze slecht.

Bij mensen die lange tijd lijden aan PTSS ontstaan vaak depressies en verslavingen die kunnen leiden tot het ontwrichten van gezinnen, arbeidsongeschiktheid, en zelfs tot zelfmoord.

Een behandeling met mdma, het belangrijkste bestanddeel van de populaire partydrug xtc, in combinatie met therapie blijkt extreem-effectief te werken bij mensen met PTSS. Onderzoek heeft aangetoond dat 83 procent volledig herstelt van hun trauma.

“Mdma-therapie zorgt ervoor dat patiënten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen”, zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Het Parool.

Tijdens mdma-therapie bespreken ze onder invloed van de drugs met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen die ze normaal gesproken wegstoppen. Het brein herschrijft die traumatische ervaringen dan als het ware in een minder angstige versie.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie
©Pixabay

Geef een reactie