21 oktober 2021

Drukte op de weg verwacht vanwege protest

4 min read

DEN HAAG – Woensdag wordt er door de ANWB grote drukte op de wegen in en rond Den Haag verwacht, dit in verband met het protest van bouwers op het Malieveld. Rond 06:00 uur wordt de actie afgetrapt.

De bouwers gaan naar het Malieveld om hun onvrede te uiten over de huidige regelgeving over PFAS en stikstof. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, chemische stoffen die door industrieel gebruik in de bodem en het grondwater zijn beland. Door onlangs aangescherpte regels over het gebruik van grond waar PFAS in zitten, komen bouwers en baggeraars in de problemen.

De afgelopen weken was de stad meerdere malen het toneel van protestacties van de boeren. Duizenden landbouwers kwamen op 1 Oktober per tractor naar Den Haag, waardoor het verkeer op de wegen in en rond de stad muurvast stond en het centrum onbereikbaar was voor het openbaar vervoer, vooral tram en busdiensten hadden hier last van. Volgens de ANWB kunnen we hetzelfde scenario verwachten als de duizenden aannemers en werknemers uit de bouw, infrastructuur en transportsector die woensdag worden verwacht ook besluiten met zwaar materiaal de weg op te gaan.

Actiegroep Grond in Verzet drukt deelnemers daarom op het hart om zware werkvoertuigen thuis te laten. Het protest moet luid maar publieksvriendelijk worden, zei Klaas Kooiker, aannemer en een van de initiatiefnemers, eerder. „Het is niet de bedoeling om Den Haag plat te leggen of voor heel veel overlast te zorgen.” De organisatie zet bussen in om mensen vanuit verschillende locaties in het land naar het Malieveld te brengen. Het Haagse ov-bedrijf HTM leidt woensdag uit voorzorg trams rond het Malieveld om.

Het Malieveld heeft flink wat schade opgelopen sinds de protesten, Staatsbosbeheer schad de schade op zo’n 27.000 euro. Verschillende organisaties en bedrijven in de agrarische sector hebben aangegeven mee te willen betalen om de schade te herstellen.

De kosten voor het terugplaatsen van de paaltjes, ongeveer 9.000 euro, worden betaald door de organisator Agractie, en door twee brancheverenigingen. Agractie was verantwoordelijk voor het eerste boeren protest eerder deze maand.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie