21 oktober 2021

Vergeet de klok vannacht niet terug te zetten

3 min read

NEDERLAND – Of het nou slecht is voor onze biologische klok, het meer verkeersongelukken veroorzaakt, of juist een makkelijke manier om de kinderen eerder in huis te hebben, het maakt niet uit wat je van de wintertijd vindt, de klok gaat vannacht gewoon weer een uurtje terug.

Veel Nederlanders zijn het niet met elkaar eens, is het nu eigenlijk wel of niet goed om de klok te verzetten? Speciaal hiervoor liet Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, eerder onderzoek doen naar de zomer-en wintertijd.

Uit dat onderzoek bleek vorige week dat een permanente wintertijd gezonder is, en een permanente zomertijd veiliger is in het verkeer.

Voor deze winter heeft ze besloten het verzetten van de klok niet te veranderen, ze wil dat de Europese Commissie eerst meer onderzoek gaat doen. En dus gaat de klok vannacht van 03.00 uur naar 02.00 uur en kunnen we een uur langer slapen, maar voor de zomertijd liefhebbers 29 maart gaat de zomertijd weer in!

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, liet eerder weten zo snel mogelijk te willen stoppen met het verzetten van de klok. Hij baseert zich op een enquête onder miljoenen Europeanen, een meerderheid van 80 procent blijkt voor afschaffing te zijn, zo meldden Duitse media eerder deze week.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid pleit al jaren om tóch voor de zomertijd te kiezen. Dat zou volgens hun mensenlevens kunnen redden.

Van de ene op de andere dag is de avondspits voor een groot deel in het donker, en dat kan volgens hen tot meer verkeersongelukken leiden. Ondanks het feit dat het toch al donker was nog voordat de klok daadwerkelijk een uur wordt teruggezet.

©hoogland producties / Sven Fotografie

Geef een reactie