21 oktober 2021

Einde van proef asielbus Ter Apel baart Qbuzz-personeel zorgen

4 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Het einde van de proef met de zogenoemde asielbus in Ter Apel wordt door het personeel van vervoersbedrijf Qbuzz met zorg tegemoet gezien.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De proef eindigt op 15 december. Vanaf dan kunnen asielzoekers weer gebruik maken van de reguliere buslijn 73, waarop chauffeurs van Qbuzz dienst doen. ,,We hopen dat we dan niet opnieuw met overlast te maken krijgen’’, zegt Jaap Franke namens de Ondernemingsraad van Qbuzz.

Bedreigen van chauffeurs

De overlast op lijn 73, tussen Ter Apel en Emmen, was vorig jaar en begin dit jaar fors en werd veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het asielcentrum in Ter Apel, veiligelanders met name. Daarbij werden chauffeurs soms bedreigd.

Qbuzz trok bij het Rijk aan de bel en Den Haag trok geld uit voor een speciale pendelbus voor asielzoekers. Die begon op 15 mei, met andere chauffeurs dan die van Qbuzz, tussen de ingang van het asielcentrum en Emmen en terug. ,,Vanaf dat moment hebben we op lijn 73 nauwelijks last meer’’, zegt Franke.

Camera’s en stewards

Vorige week werd bekend dat de proef op 15 december afloopt. Vanaf dan rijden bewoners van het asielcentrum weer op lijn 73 mee. In die bus zijn dan wel camera’s en stewards aanwezig. Ook wordt de bushalte nabij het asielcentrum met camera’s bewaakt.

,,Die maatregelen zijn in overleg met ons genomen en we hopen dat ze afdoende zijn, dat er geen sprake meer zal zijn van overlast voor chauffeurs en passagiers’’, aldus Franke. ,,Maar zoals gezegd zijn er ook zorgen en houden we goed in de gaten wat er vanaf deze week tot 15 december gebeurt.’’

Overgangsfase

In die periode, een soort overgangsfase, rijdt de pendelbus niet meer vanaf de ingang van het asielcentrum waar strikt toezicht is. Hij rijdt, met stewards, vanaf de verder weg gelegen reguliere bushalte met camera’s. ,,Als het de komende tijd in de pendelbus toch fout gaat qua overlast, trekken we natuurlijk aan de bel. Dan is de kans ook aanwezig dat het op lijn 73 weer fout gaat, dat willen we niet.’’

De woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de proef eindigt op 15 december en zegt dat samen met Qbuzz wordt opgetrokken waar het om de extra beveiligde lijn 73 gaat. Hij noemt het vanzelfsprekend dat Qbuzz aan de bel trekt als zich toch weer overlast voordoet.

Bron: AD

Foto:Hoogland-Producties

Geef een reactie