21 juni 2021

VVD’er waarnemend burgemeester

3 min read

DEN HAAG – De VVD’er Johan Remkes is gevraagd om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden. Hij zou gezegd hebben dat hij bereid is om deze functie uit te voeren.

Zo bevestigen verschillende bronnen in de gemeente. De commissaris van de koning, Jaap Smit, zou Remkes voorgesteld hebben aan de Haagse fractievoorzitters.

De commissaris schuift VVD-prominent Remkes naar voren, omdat de gemeenteraad iemand wil die ‘rust brengt’ en ‘een bestuurlijk zwaargewicht’ is.

Het is de bedoeling dat de nieuwe waarnemer tot volgend jaar aanblijft. In die tijd moet de Haagse politiek proberen om in rustiger vaarwater komen.

Pauline Krikke stapte afgelopen weekend op als burgemeester van Den Haag omdat ze niet wil dat het debat over haar positie, ‘het debat over de toekomst van Den Haag in de weg staat.’

Haar positie werd onhoudbaar na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de vonkenregen met de nieuwjaarsnacht in Scheveningen. De raad concludeerde dat Den Haag jarenlang nalatig is geweest bij het controleren van de traditionele vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. De stapels brandhout werden veel hoger dan wat was afgesproken

Krikke en haar voorgangers, die als burgemeesters verantwoordelijk waren voor openbare orde en veiligheid, grepen niet of nauwelijks in. Daardoor ging het mis bij de laatste jaarwisseling, een vonkenregen trok over Scheveningen waar veel schade werd aangericht.

Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een vaste burgemeester wordt geopend.

©️Hoogland Producties / Sven Fotografie.
Foto ©️Pixabay

Geef een reactie