16 oktober 2021

Activisten blokkeren Stadhouderskade

9 min read

AMSTERDAM – Klimaatactivisten Extinction Rebellion zorgen  voor blokkade op de Stadhouderskade in het hart van Amsterdam.

De politie is massaal aanwezig en wordt bijgestaan door de ME. De groep van honderden demonstranten kregen de opdracht de straat vrij te maken zodat het verkeer er op een veilige manier langs kan. De politie heeft al ruim vijftig demonstranten aangehouden maar kan niet inschatten hoelang dit nog zal duren.

De groep heeft geen vergunning om op deze plek te demonstreren, de gemeente heeft als alternatieve locatie het Museumplein aangegeven. Hier wordt echter geen gehoor aan gegeven.

Extinction Rebellion heeft voor vandaag wereldwijd acties aangekondigd. In Amsterdam is om 08.00 uur een demonstratie bij het Rijksmuseum van start gegaan, deze vind plaats op de Stadhouderskade, een belangrijke verkeersader in de hoofdstad. In Sydney bonden zij zichzelf vast aan een watertank en zijn er arrestaties verricht. Ook in London, Parijs en Berlijn zijn de protesten in volle gang.

De organisatoren van de demonstratie en de politie zijn maandagochtend voortdurend in overleg geweest. De demonstranten kregen volgens een woordvoerster eerst de kans om zelf te vertrekken. De politie is rond 08:45 alsnog in actie gekomen, de ME heeft de demonstranten omsingeld.

De activisten die weigeren te vertrekken, worden per individueel gearresteerd, dit om de rust te bewaren. Dat gaat er geweldloos aan toe. De activisten hadden geen toestemming van burgemeester Femke Halsema om op deze plaats een actie uit te voeren.

De Nederlandse overheid doet volgens de actiegroep niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crisis, de groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen.

vele duizenden volgen dit voorbeeld in andere landen. Wat wil de groepering en waarom moeten ze daar voor in de weg staan? Geweldloosheid is een uitgangspunt, zo zegt Extinction Rebellion over zichzelf.

Voor zonsopgang waren de eerste actievoerders al in Amsterdam op het verkeer plat te leggen en aandacht te vragen voor de klimaat problemen.

Vorige protesten van Extinction Rebellion in het buitenland zorgden voor een grote opkomst en, onvermijdelijk, veel aanhoudingen. Zo werden er afgelopen April in Londen volgens de politie meer dan achthonderd mensen opgepakt.

Ook wordt er gekeken naar de scholierenstakingen voor het klimaat, geïnspireerd door Greta Thunberg én de reguliere protesten waar soms tienduizenden mensen op afkwamen, het draagvlak is de afgelopen periode aanzienlijk gegroeid, fit wordt beaamd door Extinction Rebellion, die daar wel bij zegt dat deze acties niet tot de gewenste resultaten hebben geleid.

De Zweedse Thunberg haalde vele nieuwskoppen door tijdens de VN-top verwoestend te spreken over het niet toereikende klimaatbeleid. Zo stelde ze dat ze van haar jeugd was beroofd.

Extinction Rebellion wil vandaag ook met politici in gesprek en heeft de leden van de Eerste en Tweede Kamer uitgenodigd. Of een politicus hierop in zal gaan, is niet bekend. Een van de doelen van de activisten is in ieder geval wel bereikt, namelijk het krijgen van aandacht voor het klimaat.

De actievoerders van Extinction Rebellion, afgekort XR, willen dat regeringen eerlijk zijn over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen, ook willen ze dat de uitstoot van broeikasgassen in 2025 verminderd is naar nul en dat burgers meer te vertellen krijgen in de besluitvorming in de energietransitie.

Dat er bij die demonstraties en acties mensen worden gearresteerd, zoals ook vanochtend in Amsterdam, is wat Roger Hallam, een van de oprichters van de wereldwijde actiegroep, wil. De biologische landbouwer uit Wales gelooft in massale burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij duizenden mensen gearresteerd worden, zo zei hij eerder in het AD. “Alleen dan zal de elite luisteren. Maak ze ongerust, raak ze waar het pijn doet en alleen dan praten ze met je.”

De oprichter die vorige maand werd opgepakt omdat hij het vliegverkeer op het Londense vliegveld Heathrow met drones wilde ontregelen, wil dat er naast mannen ook vrouwen, kinderen en ouderen meedoen aan de demonstraties. “Zij geven de strijd een legitiem universeel karakter.” Aldus Hallam.

Een voorbeeld daarvan is Eloise Jones, een 45-jarige sociaal werker uit Reading. Zij stond afgelopen vrijdag samen met tientallen andere activisten terecht in een rechtbank in Londen voor het blokkeren van bruggen in die stad. Tegen de jury gaf ze toe schuldig te zijn en vertelde ze dat ze “een extreem moeilijke beslissing” had moeten maken toen ze voor het eerst in haar leven werd gearresteerd.

Daarmee nam ze het risico om haar baan te verliezen. “Ik beschouw mezelf als een gehoorzaam burger en een goede moeder voor mijn drie schoolgaande kinderen. Ik ben erg bezorgd over hun toekomst. Ik voelde dat dit de enige manier was om alarm te slaan in de korte tijd die we nog hebben.”

De bruggen blokkade waar Eloise Jones aan mee deed was al snel wereldwijd nieuws. De beweging waaide al snel over naar de rest van de wereld. Inmiddels zijn er in zeker veertig landen afdelingen opgericht. XR heeft geen bazen en werkt zonder gestructureerde organisatie. Leden communiceren in groepen vooral via chats en sociale netwerken.

Ook in Nederland lieten actievoerders van XR zich al eerder horen. Eind april blokkeerden leden verschillende wegen in Amsterdam en op Koningsdag sprongen ze in de Amersfoortse grachten om aandacht te vragen voor de stijgende zeespiegel.

Foto ©️extinction rebellion
Bron ©️Politie Amsterdam.

Geef een reactie