21 oktober 2021

Transavia herrieschoppers veroordeeld

3 min read

HAARLEM – De vier Nederlandse branieschoppers aan boord van een Transavia-vlucht van Dubai naar Schiphol zijn allen conform de eis veroordeeld tot geldboetes van 1300 tot 1800 euro. Daarbij moeten ze een schadevergoeding van ruim 2100 euro betalen aan Transavia voor het maken van noodlanding in Wenen om hen van boord te laten halen.

De rechtbank Haarlem acht alle feiten van hun wangedrag bewezen, waaronder het plegen van geweld op medepassagiers, ernstige bedreigingen en niet luisteren naar instructies van de bemanning. Dat brengt de veiligheid in de lucht in gevaar, aldus het vonnis.

De hoogopgeleide herrieschoppers in leeftijd variërend van 25 tot 32 jaar, ontkenden tijdens de zitting alle beschuldigingen. Hun advocaten vroegen om vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden wie wat wanneer en waar zei en ook niet wat zich nou precies in de cabine heeft afgespeeld.

De rechters gaan hier niet in mee. Ze kregen een officiële waarschuwing op papier van purser en captain, maar bleven zich luid misdragen. Dat was begin vorig jaar zeer bedreigend voor andere passagiers en de crew. Reden voor de piloten om uit voorzorg een tussenlanding te maken.

Het probleem van branieschoppers wordt in de luchtvaart steeds groter met gemiddeld één serieus incident per duizend vluchten. Vaak is er sprake van overmatig drank- of drugsgebruik. Dat lijkt in dit geval niet aan de orde, onduidelijk is wat de vier veroordeelden bezielde om zo’n stampij te maken.

Deze strafzaak zal naar verwachting leiden tot meerdere aanhoudingen van verdachten. Vliegkoepel IATA wil dat de wetgeving in alle landen wordt aangescherpt om ernstig wangedrag aan boord direct hard aan te pakken met een lik op stuk beleid. VN-organisatie ICAO buigt zich hierover.

Tekst ©Telegraaf

Geef een reactie