16 oktober 2021

Oorlogsbegraafplaats Mierlo beklad

3 min read

HELMOND – Op verschillende plekken in Helmond en Mierlo zijn muren beklad met soortgelijke teksten als op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo. De politie vermoedt dat het om dezelfde dader gaat. Commissaris van de Koning Wim van de Donk laat vrijdagavond weten zich diep te schamen voor de bekladdingen.

Vrijdagochtend rond 08.15u kwamen de eerste meldingen binnen van vernieling op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Geldropseweg in Mierlo. De graven, de muren en het kapel waren beklad.

In de loop van de dag kwamen er meldingen binnen van meerderen plaatsen met soortgelijke bekladdingen.

De politie meldt dat behalve op de oorlogsbegraafplaats  er ook bekladding van dezelfde soort is aangetroffen in een tunnel onder het spoor op de Brandevoortsedreef.

Een voorbijganger zag dat er ook een tekst op de muur van een kantoorgebouw bij de begraafplaats op de Hortsedijk in Helmond was achtergelaten, door vermoedelijk dezelfde dader, de begraafplaats zelf bleef gespaard. Ook was een bord met plattegrond op de Ambachtsweg in Mierlo niet veilig voor de oorlog gerelateerde bekladding.

De politie kent de bekladdingen op de Hortsedijk niet, maar de woordvoerder laat weten dat het niet woord uitgesloten dat het mogelijk om dezelfde dader gaat. Mensen worden opgeroepen om zich te melden als ze dit soort bekladdingen zien.

De bekladdingen komen in een periode dat uitgebreid stil wordt gestaan bij de bevrijding van Brabant, dit gebeurde 75 jaar geleden 1944. Afgelopen woensdag zijn in de St. Willibrorduskerk in Waalre alle Brabantse militairen en verzetsmensen herdacht, die sneuvelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Veel militairen die vanaf 17 September 1944 sneuvelden bij operatie Market Garden liggen op de begraafplaats in Mierlo.

De vele doden die vielen bij dat geallieerde offensief worden de komende tijd herdacht en geëerd.

Tekst ©Omroep Brabant

Foto ©Hoogland producties

Geef een reactie