Zinloze tbs opgeheven

ALMELO – De tbs van de 38 jarige man die in 2000 de Hengelose studente Annemarie Meijer vermoordde, is per direct opgeheven. Dat bepaalde de rechtbank in Almelo gistermiddag. De man doodde de studente met 36 messteken.

Het slachtoffer was de onderbuurvrouw van de toentertijd 19 jarige man. De man was door schizofrenie en waanbeelden volledig ontoerekeningsvatbaar. De vriend van de studente vond haar levenloze lichaam in een grote plas bloed.

Twee jaar geleden werd duidelijk dat de behandeling van de man de goede kant op ging, de man woont inmiddels ruim een jaar bij een RIBW-instelling in Enschede. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de tbs van de man lang genoeg geduurd heeft, een langere behandeling met dwangverpleging zou zinloos zijn. Volgens deskundigen is er sprake van een aanvaardbaar laag risico.

Uit rapportage blijkt dat de man voldoende inzicht heeft in zijn stoornissen en aangeeft wanneer het niet goed gaat zodat er ingegrepen kan worden. De man is daarnaast twee dagen in de week werkzaam in de ouderenzorg en heeft vrienden die hem stimuleren om de juiste beslissingen te maken.

Ondanks dat de tbs aan een einde komt, stopt de toezicht niet. Deze word per direct overgenomen door de geestelijke gezondheidszorg.

Tekst ©RTV Oost

Foto ©Hoogland producties

Advertenties