5 augustus 2021

Het leven van een hulpdienstfotograaf is niet altijd even makkelijk als iedereen denkt.

8 min read

Ik ben Sven Hoogland, eigenaar van Hoogland Producties / Sven Fotografie.

Ik heb afgelopen week een drukke week gehad, maar ook een emotionele week qua meldingen, hier heb ik een bericht over geschreven.

De werkweek van een hulpdienstfotograaf (en eigenaar van een internetredactie)

Maandag begon rustig, geen melding dus een relaxed dagje, aan het einde van de dag naar mama, planning was rond een uur of 9 naar huis, totdat een fotograaf melde dat hij ter plaatse was bij een schietpartij in Dordrecht, druk de beelden verwerken, tekst schrijven, word je benaderd door duitse media of je ook video hebt die hun kunnen kopen, 1,5 minuut film geleverd, vragen ze om een engelse vertaling van de interviews, druk de interviews vertalen, vervolgens bellen met dailymail, dailytelegraph en weet ik veel welke media nog meer.. Rond 0100u alles klaar, en maar een bedje opgezocht bij mama in huis..

https://ruptly.tv/en/videos/20190909-050
https://www.dailymail.co.uk/…/Several-people-shot-home-Dutc…

Dinsdagochtend begon rustig, totdat de pager afging en er een melding van een verkeersongeval binnenkwam in Musselkanaal, binnen 5 minuten na de 1e melding terplaatse, ik scan de plaats delict, op dit moment was er alleen nog maar een ambulance terplaatse, ik zie een vrachtwagen staan, ik zie een wit kleed op de grond met een AED er naast.. Ik wist genoeg, er was iemand aangereden die het niet gehaald heeft.. Snel waren er meer hulpdiensten terplaatse, nog een ambulance, de brandweer en stuk of 4/5 politie eenheden, ook de officier van dienst van de politie was ter plaatse, die naar me toe kwam lopen of ik het verkeer kon regelen totdat er meer politie ter plaatse was.. Toen ik afgelost werd door een agent weer aan het werk gegaan, want ja er moet toch een artikel komen, hoe droevig de toedracht ook is..

Woensdag was het de hele dag rustig, dus mooi mailtjes versturen, met de site bezig en het sociale leven ook was aandacht proberen te geven.

Donderdag ochtend redelijk vroeg mijn bed uit, omdat mijn maatschappelijk werkerster van de gemeente langs kwam, ze was er een half uurtje todat de pager ging voor een aardgaslekkage in Musselkanaal, gelukkig weet zij wat voor werk ik doe, en bood ze me aan me er heen te brengen, melding verliep rustig, bij thuiskomst artikeltje gemaakt en in de middag weer even naar mama toe.

https://www.rtvnoord.nl/…/Weer-gaslek-op-braakliggend-terre…

Nouja even.. Rond 10 uur zouden papa en ik weer naar huis, totdat de pager ging voor een buitenbrand in Vledderveen, de auto ingesprongen en snel naar de melding toe, eerder ter plaatse dan de brandweer, foto’s gemaakt en door naar huis want het was al redelijk laat.

https://sven-fotografie.nl/…/buitenbrand-3e-oomsberg-in-vl…/

Rond 12 uur wou ik naar bed, totdat de pager ging voor een verkeersongeval in Stadskanaal, ik papa vragen of hij mee wou rijden, maar was andere kant Stadskanaal dus wou hij niet, totdat er een melding binnenkwam van Middel HV en dat Lifeliner 3 en 4 die kant opgingen, papa weer gevraagt en toch maar heen gegaan, eenmaal terplaatse gezien de hoeveelheid hulpdiensten was het verre van goed, toch maar aan het werk, het BOT team van de brandweer was opgeroepen, toen bedacht ik me al dat dit ongeval wel eens dodelijke afloop kon hebben.. Na beeldmateriaal geschoten te hebben de persvoorlichter gebeld, die me vertelde dat er 2 zwaargewonde waren en 2 dodelijke slachtoffers, maar dit op dat moment nog niet naar buiten mocht komen, omdat de familie nog niet in kennis gesteld was.. Eenmaal bij thuiskomst nog even nagezeten met papa met een biertje er bij, toen was het al 0230u geweest.. Na het biertje en even gepraat te hebben over het ongeval toch maar naar bed, dan lig je op bed, is het half 5 en slaap je nog niet, omdat je onbewust bezig bent met vragen te beantwoorden over het ongeval.. Na een k*t nacht werd ik rond 1300u wakker, knallende koppijn en mijn gedachtes die bij de nabestaanden zijn van de intotaal 3 dodelijke slachtoffers van de meldingen die ik afgelopen week heb gereden..

https://sven-fotografie.nl/…/…/verkeersdrama-in-stadskanaal/

Voor de mensen die denken als ze iemand met een camera zien bij een ongeval of brand; ”Oh daar heb je weer zon ramptoerist”, nee, wij zijn geen ramptoeristen, wij doen dit voor ons werk, en ook wij hebben gevoelens bij meldingen, en zien soms dingen die we liever niet zien, dat is het risico van het vak.. Ik hoop dat ik jullie een beter beeld heb gegeven wat mijn werk precies inhoud, en dat jullie ook inzien dat ik respect heb voor de slachtoffers en de nabestaanden..

Foto: ©MJD Media

Tekst: ©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie