16 oktober 2021

Zelfmoord preventie dag

6 min read

Vandaag even wat anders dan je van ons gewend bent, vandaag staan we wat dichter bij elkaar, vandaag letten we wat meer op de signalen van de ander, want vandaag is het nationale zelfmoord preventie dag.

Voor mij de dag om mijn armen nog verder te spreiden, mijn lach nog breder te maken en iets meer positieve energie uit te stralen.
Tegenwoordig is er geen enkel persoon die zelfmoord nog niet kent, via familie, vrienden, het nieuws, maar ook door hun eigen gedachten, hun eigen leed, hun eigen pogingen.
In 2018 hebben 1.829 mensen in Nederland zichzelf van het leven beroofd, dit is niet zomaar een nummer, dit zijn mensen die iemand’s familie waren, iemand’s partner, iemand’s persoon, iemand die het niet verdiende, maar zelf dacht dat ze geen andere optie meer hadden. Iemand voor wiens wereld een hoopje ellende was, zielsveel van hun geliefden hielden, gelukkige dagen kenden, soms de hele wereld aan zijn voeten had liggen, vaak de vrolijkste in haar omgeving was..

Maar niks is wat het lijkt, vanbinnen zijn ze stil, verdoofd, in paniek, radeloos, wanhopig voor een antwoord op een vraag die niet gesteld wordt. Depressie, vaak de vinger op de trekker, het is een angstaanjagende ziekte. Het is zo onvoorspelbaar, de ene dag kun je er prima mee omgaan en de andere dag wil je niks liever dan dood gaan.. Het is geen egoistische ziekte of egoistische actie, het is een vlucht, een geloof dat je andere helpt, dat geliefden beter af zijn zonder al jou fouten en minpunten, je ziet het niet in dat mensen van je houden, dat je een wereld aan vrienden hebt die stuk voor stuk dol op je zijn, dat je nog zoveel hebt om hier voor te zijn..

Vandaag zijn er nog zoveel mensen die worstelen met deze gedachten, herstellen van een poging of iemand zijn kwijtgeraakt hierdoor, praten blijft een groot probleem, de angst dat andere mensen een mening zullen vormen gebaseerd op hun mentale gezondheid, bang dat ze worden gezien als aanstellers, dat het allemaal wel goed komt en de wereld oh zo mooi is, is ze al zo vaak verteld. Het komt niet zomaar goed. Ze zijn bang om andere in vertrouwen te nemen, want dat liep eerder niet goed af. Bang voor de oordelen, het stigma. Bang dat ze niet sterk genoeg zijn.

Maar je bent sterk, zolang jij hier mee bezig bent, zul je altijd de sterkste zijn. Je zult altijd genoeg zijn en hier zul je altijd meer dan welkom zijn. Hier is er zoveel liefde voor jou. Zoveel nog om over jezelf te ontdekken en leren. Je kan nog zoveel meer, geef jezelf een kans. Jij bent sterk. Blijf je hier? Je bent hier nodig.

Ben jij of ken jij iemand die hiermee worstelt? Geef jezelf en hun een kans, zoek hulp bij de juiste personen. Neem contact op met je eigen huisarts, deze zal met jou mee kijken naar wat jij nodig hebt en wat bij jou past.
Of kijk op https://www.113.nl/ waar je terecht kunt voor online therapie met een vaste hulpverlener of doe het zelf via de zelfhulp.
Je kan en mag ten alle tijden 0900-0113 bellen, ook als het ‘alleen nog maar’ een gedachten is.
Tekst ©Hoogland Producties / Sven Fotografie
Foto
©133.nl

Geef een reactie