28 november 2021

Voor het neerhalen van MH17 worden vier verdachten aangeklaagd

4 min read

NIEUWEGEIN 13.00 uur. Tijdens een persconferentie heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat er vier verdachten worden aangeklaagd voor de betrokkenheid bij de ramp met MH17. Het proces gaat 9 maart 2020 beginnen. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft in het onderzoek een hele duidelijke link aangetoond met Rusland.

Eén van de verdachten is de rebellencommandant van Russische afkomst Igor Girkin uit het oosten van de Oekraïne. Verder worden Leonid Ghartsjenko uit Oekraïne en Sergei Doebinski en Oleg Poelatov uit Rusland. Deze laatste drie worden verantwoordelijk gehouden voor het vervoer van de Buk-lanceerinstallatie naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar vandaan vlucht MH17 is neergeschoten.

Uit onderzoek is gebleken dat de vier verdachten in nauw contact stonden met Moskou, zo meldt het JIT. Het JIT verdenkt het viertal ervan een belangrijk aandeel te hebben gehad in de dood van de 298 inzittenden van vlucht MH17. “Hun plan, hun samenwerking en hun handelen hebben geleid tot het neerschieten van vlucht MH17. Ze worden verdacht van het verongelukken van vlucht MH17 met de dood van alle inzittenden tot gevolg. En de moordop de 298 inzittenden van vlucht MH17.” aldus hoofofficier van Justitie Fred Westerbeke.

Het OM gaat ervan uit dat de drie Russische verdachten ook in Moskou verblijven. De enige oekraïnse verdachte zou nog in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne zijn. Het OM zal niet om uitlevering gaan vragen, aangezien, zowel Rusland als Oekraïne geen onderdanen uitleveren. Wel zal Nederland vragen de dagvaardigingen te overhandigen aan de verdachten. Ze kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen.

Eerder vandaag werd door onderzoekscollectief Bellingcat ook nieuwe onderzoeksresultaten naar buiten gebracht. Buiten de vier personen die vervolgd gaan worden meldt  het onderzoek van Bellingcat nog eens 8 namen van mensen die medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerschieten van vlucht MH17. Van deze 12 mensen hebben er 6 de Russische nationaliteit, 4 hebben de Oekraïnse nationaliteit en van 2 personen is de nationaliteit (nog) niet bekend.

Geef een reactie