21 oktober 2021

Gebakken sponzen aangetroffen in Winschoten

3 min read
WINSCHOTEN - In de bomenbuurt van Winschoten zijn gebakken sponzen aangetroffen in de omgeving van het jeugdhonk en het crematorium, aldus een Facebookgebruiker van de Facebook-groep ‘Zoek huisdier zoek eigenaar’.

WINSCHOTEN – In de bomenbuurt van Winschoten zijn gebakken sponzen aangetroffen in de omgeving van het jeugdhonk en het crematorium, aldus een Facebookgebruiker van de Facebook-groep ‘Zoek huisdier zoek eigenaar’.

Wat zij de gevolgen van het opeten van gebakken spons?
In de maag zwelt de spons door het maagsap op. Als het meezit wordt het dier misselijk en braakt het de spons weer uit. Als dit niet lukt kan het zorgen voor een afsluiting van de maag of verstopping verderop in het darmkanaal. Dit gaat gepaard met hevige buikpijn en is levensbedreigend. Voor kleine honden en katten kunnen kleine hoeveelheden al fataal zijn.

Wat zijn de symptomen?
– braken
– kokhalzen
– buikpijn (met opgebogen rug lopen, kreunen)
– diarree
– opzwelling van de buik, vlak achter de ribboog

Wat moet ik doen als ik vermoedens heb?
Door braken op te wekken is het meestal mogelijk de spons uit de maag te verwijderen. Geef geen water, dan zwelt de spons mogelijk nog verder op. Geef geen zout om braken op te wekken, dit kan een zoutvergiftiging geven.

Als de spons inmiddels al in de darm is vastgelopen, is in de meeste gevallen een operatie noodzakelijk. Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Foto © Pixabay
Bron ©OldambtNu

Geef een reactie