24 oktober 2021

Operation Speed 2019: extra snelheidscontroles

3 min read

 

De politie meldt dat de Regionale Eenheid Oost-Nederland deze week extra snelheidscontroles houdt. Dit gebeurt in het kader van de Europese week van de veiligheid. Zestien Europese landen nemen deel. Maandag werd gestart met de extra snelheidscontroles. Vandaag wordt er van 00.00 tot 24.00 uur een Speedmarathon gehouden. Dit betekent dat er 24 uur achtereen snelheidscontroles worden gehouden.

Snelheidscontroles maken standaard onderdeel uit van de taken van het Team Verkeer van de politie-eenheid Oost-Nederland. Het is de bedoeling dat door deze acties de verkeersveiligheid wordt vergroot. Bij een op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt een te hoge snelheid een doorslaggevende rol, aldus de politie.

Val van derde verdieping
Een aanrijding met een voetganger bij 30 km/u is vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping en kost een op de tien voetgangers het leven. Bij 50 km/u komt de klap overeen met een val van de derde verdieping en overlijdt de helft. Bij 80 km/u overlijdt zelfs 90%.

Laserguns, videoauto’s en radarauto’s
Tijdens de controles zullen weggebruikers op allerlei manieren gecontroleerd worden. Snelheidsovertreders die met behulp van een lasergun of videoauto worden betrapt, zullen direct staande worden gehouden, terwijl bij de controles met een radarauto de kentekenhouder de boete thuis gestuurd krijgt. De actie vindt plaats in het kader van de Europese week van de veiligheid die wordt georganiseerd door Tispol. Dit is een breed internationaal Europees netwerk van verkeersspecialisten van de politie.

Verhoogde risico’s
De politie kiest voor verkeerscontroles locaties uit waar verhoogde risico’s zijn. Bijvoorbeeld het aantal ongevallen in het verleden. Maar ook geluidsoverlast kan een reden zijn voor controles. Na deze week gaan gaat de politie door met de controles.

Geef een reactie