25 januari 2021

Gökmen T. verdacht van meervoudige moord of doodslag met terroristisch oogmerk

4 min read

Gökmen T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met terroristisch oogmerk, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De 37-jarige man is de hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslag in Utrecht.

T. wordt ook verdacht van een poging tot meervoudige moord of doodslag met terroristisch oogmerk en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

De officier van justitie zal hem vrijdag voorgeleiden aan de rechter-commissaris, die vervolgens een besluit zal nemen over de verlenging van de voorlopige hechtenis.

Door de schietpartij in de tram bij het 24 Oktoberplein kwamen drie inzittenden om het leven. Drie inzittenden raakten door het vuurgeweld zwaargewond.

Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat T. tijdens het incident hulp heeft gehad. Er was eerder onduidelijkheid over het aantal schutters.

Dinsdag werd een veertigjarige man uit Utrecht opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. Mogelijk had hij een ondersteunende rol buiten het schietincident om, aldus het OM.

 

Motief voor schietpartij wordt nog onderzocht

Het onderzoek naar de aanslag is nog in volle gang. Inmiddels is duidelijk dat er geen relatie is tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers.

Het motief voor de schietpartij is nog niet helemaal duidelijk, meldt het OM. Naast een terroristisch motief wordt ook gekeken of de acties voortkomen vanuit “persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed”.

Het onderzoek naar de persoonlijkheid van T. wordt verricht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

De in Utrecht woonachtige man is eerder in aanraking gekomen met justitie. Zo is hij veroordeeld voor winkeldiefstal en een inbraak, maar de opgelegde celstraffen zijn nog niet definitief. Daarnaast is hij verdachte in een verkrachtingszaak.

 

Stille tocht voor slachtoffers aanslag

Voor de slachtoffers van de schietpartij wordt vrijdagavond een stille tocht gehouden in Utrecht. Vanaf het Jaarbeursplein lopen belangstellenden om 19.00 uur naar het 24 Oktoberplein.

De gemeente Utrecht heeft een condoleanceregister geopend. Dit is te vinden op het stadskantoor en in het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

 

 

Geef een reactie