24 oktober 2021

Defensie-helikopters oefenen laagvliegen onder radardreigingen in Engeland

4 min read

Momenteel nemen acht helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht deel aan de laagvliegoefening TAC-UK op de RAF Spadeadam range in Groot-Brittannië. Cougar-, Chinook- en Apache helikopters trainen met 250 mannen en vrouwen personeel deze en volgende week in Engeland. De helikopterbemanningen worden combat ready gemaakt op het gebied van elektronische oorlogsvoering.

Drie Chinooks, drie Apaches en twee Cougars vliegen in week 9 en 10 dagelijks vanaf het civiele vliegveld Carlisle Airport op en neer naar de Spadeadam range om verschillende scenario’s en missies te beoefenen.

Laagvliegen onder radardreiging

Tijdens de oefening TAC-UK trainen militaire helikopterbemanningen en ondersteunend personeel het optreden in een omgeving met hoge radardreiging. Dit houdt in dat helikopters, om uit het beeld van de radar te blijven, zo laag als mogelijk moeten vliegen. De Chinook- en Cougar transporthelikopters proberen vijandige systemen te ontwijken en de Apache gevechtshelikopters streven ernaar de systemen uit te schakelen. Allereerst wordt er per type helikopter getraind om uiteindelijk met verschillende types en meerdere helikopters tegelijk missies te vliegen.

Commandant van de oefening TAC-UK, luitenant-kolonel Niels van den Berg, is blij om deze oefening weer in Engeland te kunnen uitvoeren: “De Spadeadam range is bij uitstek de beste locatie in Europa om elektronische oorlogsvoering te oefenen. We zijn daarom verheugd om vanaf ons basiskamp op Carlile Airport, 5 minuten vliegen vanaf Spadeadam, twee weken lang elke dag te kunnen trainen in dit heuvelachtige gebied. Uit de trainingen op de range halen onze helikopterbemanningen hoogwaardige trainingsdoelen; ze trainen in uitdagend terrein met een gevarieerde hoeveelheid aan radardreigingen.”

Geluid exporteren

In 2016 vond de laatste TAC UK plaats. De tactisch vliegmodule TAC (vliegen onder radardreiging) werd in 2017 en 2018 in Nederland en gedeeltelijk in België uitgevoerd. Dit jaar keert de oefening terug op de Spadeadam range in Engeland. Naast geluidsexport is ook ander terrein een belangrijke reden om in het buitenland te trainen. Op de range zijn vele radarsystemen aanwezig en het heuvelachtige landschap maakt dat helikopteroperaties op het gebied van elektronische oorlogsvoering goed getraind kunnen worden.

 
 
 
 

foto’s : Mediacentrum Defensie sergeant Jan Dijkstra

Geef een reactie