15 april 2021

Taakstraf voor plaatsvervangend Hoofdofficier

3 min read

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt maatregelen tegen de 43-jarige plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie in Noord-Nederland, Gert V., vanwege zijn veroordeling voor onvoorzichtig rijgedrag. Sancties kunnen variëren van een disciplinaire maatregel tot ontslag, zegt een woordvoerder van het College van procureurs-generaal tegen het NRC Handelsblad.

V. moest voor de rechter verschijnen voor een ongeval in zijn woonplaats Zwolle in februari 2017. Daarbij raakte een vrouw zodanig gewond dat zij waarschijnlijk voor de rest van haar leven met krukken moet lopen. V. is veroordeeld voor een taakstraf van 120 uur waarvan 60 voorwaardelijk. Bovendien is hem een rijontzegging van een half jaar opgelegd.

V. wordt door de rechtbank “aanmerkelijk onvoorzichtig gedrag” verweten, omdat hij de weg op was gegaan met zijn auto waarvan de voorruit nog bedekt was ijs. De straf is ondanks dat wel lager dan de 150 uur taakstraf die het OM eiste. Dat gebeurt volgens de rechtbank omdat “verdachte zeer schuldbewust is en hij meermalen, ook ter terechtzitting, zijn spijt tegenover het slachtoffer heeft betuigd. Verdachte heeft van meet af aan zijn betrokkenheid bij het slachtoffer getoond.”

Het is nog niet duidelijk of V. in hoger beroep gaat. Zijn advocate gooide het tijdens de zitting op een moment van onoplettendheid en vroeg vrijspraak.

Geef een reactie