24 oktober 2021

Marechaussee arresteert Schiphol-medewerkers in drugssmokkelonderzoek

3 min read

Medewerkers van Schiphol in de bagagekelder, catering en schoonmaak zijn vermoedelijk betrokken bij grootschalige drugssmokkel. De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag twee werknemers van de luchthaven aangehouden.

De twee verdachten, mannen van 33 en 44 jaar uit Amsterdam, werkten volgens de Marechaussee samen met veel collega’s op de luchthaven.

In hetzelfde onderzoek werden vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen verricht, zo maakte de Marechaussee dinsdag eveneens bekend. Negen verdachten werkten op Schiphol.

Die twaalf verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten en zullen later nog voor de rechter verschijnen. De twee verdachten die dinsdag zijn aangehouden zitten vast. Tevens sluit de Marechaussee toekomstige aanhoudingen niet uit.

Uit het grote onderzoek is duidelijk geworden dat de organisatie “met het grootste gemak” koffers met heroïne en cocaïne naar Nederland haalde. Bij eerdere acties werd meer dan 100 kilogram aan heroïne en cocaïne en ongeveer 100.000 euro aan contant geld aangetroffen.

Verdachten hadden toegang tot beveiligd gebied
De verdachte werknemers hadden voor hun werk toegang tot het beveiligde gebied van de luchthaven. Zo konden ze ook vrij rondlopen op locaties waar maar weinig mensen mogen komen, zoals bijvoorbeeld de plek waar de bagage wordt afgehandeld.

De arrestaties maken deel uit van een in augustus vorig jaar begonnen strafrechtelijk onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Marechaussee. Dat richt zich op “de grootschalige invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol”.

Geef een reactie