24 oktober 2021

Bloedmaan’ maandagochtend te zien tijdens de volledige verduistering

3 min read

De maan zal maandag volledig bloedrood kleuren tijdens een totale verduistering. Wie de zogenaamde ‘bloedmaan’ mist, moet tot 7 september 2025 wachten voor de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

De eerste veranderingen in het maanlicht beginnen rond 3.35 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. De echte verduistering begint rond 5.41 uur en duurt iets meer dan een uur. Dan is de maan bloedrood. Het hoogtepunt is rond 6.12 uur. Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer normaal schijnt.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Maansverduistering als deze komt niet vaak voor
Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Die van maandag is echter volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. Pas vlak voor het einde gaat de maan onder. Vaak is maar een deel van de maan verduisterd, missen we het hoogtepunt, of kunnen we überhaupt niets zien.

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, vond de maansverduistering midden in de nacht plaats en sliepen de meeste mensen er doorheen. De weersverwachtingen voor maandag zijn gunstig.

Geef een reactie