24 oktober 2021

Burgemeester Poolse stad Gdansk neergestoken op podium

3 min read

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk is op een podium bij een evenement voor goede doelen neergestoken. Pawel Adamowicz (53) moest volgens Poolse media door de hulpdiensten gereanimeerd worden en is naar een ziekenhuis overgebracht waar hij direct geopereerd is.

De operatie duurde vijf uur, vertelt een van de artsen. “De patiënt leeft nog, maar hij is er nog wel slecht aan toe. De komende uren zijn allesbepalend.” De burgemeester werd bij de steekpartij geraakt in zijn buik en in zijn hart.

De dader is volgens Poolse media een man van 27 met een strafblad. Hij werd op het podium overmeesterd door beveiligers en werd daarna door de politie opgepakt. Over een motief is nog niets bekend. De aanvaller zou hebben geroepen dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten in de tijd dat de christen-democratische partij van Adamowicz aan de macht was.

Adamowicz is al twintig jaar burgemeester van Gdansk. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor de gezondheidszorg in het land.

Reacties en steunbetuigingen
De minister van Binnenlandse Zaken van Polen, Joachim Brudzinski, sprak van een onverklaarbare barbaarse daad. President Duda liet weten dat hij in het verleden meningsverschillen had met Adamowicz, om eraan toe te voegen dat hij vandaag onvoorwaardelijk achter Adamowicz en zijn naasten staat. Hij sprak de hoop uit dat de burgemeester snel herstelt.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt geschokt te zijn door de brutale aanval. “Ik hoop en bid dat hij zal herstellen. Adamowicz is een geweldige leider van zijn stad en zeer menslievend.”

Pawel Adamowicz wordt gezien als progressief. Zo steunt hij openlijk de LGBT-gemeenschap en liep hij vorig jaar mee in de gay pride, een ongewone actie voor een burgemeester in Polen.

Geef een reactie