8 maart 2021

Arrestatie Nederlander om doodrijden demonstrant ‘Gele Hesjes’ bevestigd

3 min read

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur (56) die verdacht wordt van het doodrijden van een demonstrant van de ‘Gele Hesjes’ in België is aangehouden. Het parket van Luik heeft dat zondag bevestigd aan VRT NWS.

Het verkeersincident gebeurde vrijdag bij een blokkade van demonstranten van de snelweg naar Maastricht bij de Belgische grensplaats Visé. Een vijftigjarige actievoerder werd geraakt door de truck en overleed ter plaatse.

De toegesnelde Belgische politie vroeg de chauffeur zijn wagen iets verderop te parkeren, maar in plaats daarvan ging de chauffeur ervandoor, aldus Belgische media.

De vrachtwagen van de verdachte werd teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt van Tilburg. De Nederlander was op dat moment nog voortvluchtig. Vervolgens werd een Europees arrestatiebevel tegen de chauffeur uitgevaardigd.

Het Brabants Dagblad en Omroep Brabant meldden beiden op basis van bronnen bij het parket eerder op zondag dat de verdachte is gearresteerd in de regio Tilburg, waaruit hij ook afkomstig zou zijn.

Protestbeweging ‘Gele Hesjes’ overgewaaid uit Frankrijk
De Belgische ‘Gele Hesjes’ zijn geïnspireerd op de gelijknamige protestbeweging in Frankrijk. Daar richtten de protesten zich in eerste instantie op de stijgende brandstofprijzen, maar inmiddels is de focus verschoven naar het beleid van de Franse president Emmanuel Macron.

Geef een reactie