27 september 2021

Honderd militairen naar Wadden voor hulp bij opruimen aangespoelde containers.

3 min read

©sven-fotografie

Defensie gaat zeker honderd militairen inzetten om op de Waddeneilanden te helpen bij het opruimen van de aangespoelde containers en de inhoud daarvan.

Het verhaal ih het kort voor zover nu bekend.
Vrachtschip verliest 270 containers bij Duitsland
Containers en goederen spoelen aan in Nederland
Schoonmaakacties op Waddeneilanden en vasteland
Leger gaat eilanden helpen met opruimen
Onderzoek naar oorzaak ongeval, mogelijk was het de harde wind
De meeste militairen beginnen vrijdag met de opruimactie, die minstens twee dagen gaat duren. Militairen uit Havelte vertrekken mogelijk donderdagavond al naar de Wadden. Sommige militairen moesten terugkomen van kerstverlof. Het ministerie van Defensie heeft altijd meer dan 1000 militairen paraat voor grote rampen en andere actie’s waar defensie nodig is om op te treden.

“Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden”, zegt Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog. Ze heeft een verzoek ingediend bij het ministerie van Defensie om te helpen met het opruimen.

Van Gent noemt de vervuiling een “ramp voor de natuur”. “We zijn een nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op.”

Ook de burgemeester van Terschelling heeft om de hulp van het leger verzocht om de stranden schoon te maken. De eilanden zouden graag hulp krijgen van in totaal zo’n honderd militairen, aldus Van Gent.

Geef een reactie