26 juli 2021

Stint mag van minister in huidige vorm nog niet de weg op

3 min read

Logo

De stint mag in de huidige vorm nog niet de openbare weg op, is de conclusie van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar aanleiding van een donderdag gepresenteerd onderzoeksrapport van TNO.

De minister beseft wel dat het besluit tot problemen leidt voor gebruikers van de elektrische bolderkar. Ze werkt de komende tijd aan een duidelijk eisenpakket waar voertuigen als de stint aan moeten voldoen. Van Nieuwenhuizen verwacht dit eisenpakket uiterlijk eind februari 2019 te kunnen presenteren.

TNO heeft de stint gecontroleerd op zes punten die belangrijk zijn voor de veiligheid van een voertuig. De stint blijkt op al die punten niet veilig. Zo komt het onderzoeksinstituut tot de conclusie dat er problemen kunnen optreden met de rem van de stint en de lengte van de remweg. Daarnaast kan er een “onbeheersbare versnelling” optreden, waardoor de stint als het ware op hol slaat.

TNO schrijft dat een fors aantal aanpassingen nodig is om de stint zo veilig te maken dat het voertuig weer de weg op kan. De aangepaste stint moet voor een toelating tot de openbare weg opnieuw gekeurd worden.

“We achten het mogelijk dat er aanpassingen worden gedaan waardoor de stint weer veilig wordt. Denk aan een goede rem die voldoet aan de minimale eisen en het aanpassen van elektronica die ervoor zorgt dat de stint niet meer ongewenst accelereert”, aldus Bastiaan Krosse, TNO-researchmanager op het vlak van voertuigveiligheid.

Geef een reactie