26 juli 2021

Geen gevaar naar aanleiding van brand ANF in Lingen

3 min read

Bekijk voor meer informatie dit document met veelgestelde vragen en antwoorden.

Op dinsdag 11 december heeft burgemeester John Joosten op RTV Oost een toelichting gegeven.  

Op maandag 10 december heeft een woordvoerder van de ANF laten weten dat het een brand in het nucleaire deel van het laboratorium betrof, waarbij geen sprake is geweest van gevaar voor de Volksgezondheid. N.a.v deze berichtgeving heeft Veiligheidsregio Twente afstemming met de Duitse autoriteiten. De Duitse autoriteiten bevestigen niet dat het om brand in het nucleaire gedeelte gaat.

De ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) verklaart:  ‘Er was geen sprake van brand of gevaar hiervoor in de kerncentrale, maar in een fabriek ruim een kilometer verderop (hemelsbreed). Er is geen sprake van een nucleair risico geweest voor de Nederlandse bevolking.’

Meer informatie: https://www.autoriteitnvs.nl/actueel/recente-ongewone-gebeurtenissen/06-12-2018-brand-fabriek-lingen

 

Op donderdag 6 december woedde er een kortstondige brand  in een laboratorium van het bedrijf ANF (Advanced Nuclear Fuels GmbH) in het Duitse Lingen (op circa 40 km van Enschede). Er was geen sprake van brand bij de kerncentrale Emsland. De brand is om 21.12 uur geblust. Het is ons nog onbekend waardoor de brand ontstaan is. Uit voorzorg heeft de brandweer tijdens het blussen het parkeerterrein ontruimd. Er is gemonitord op schadelijke stoffen, die zijn niet waargenomen. Mocht er sprak zijn van een incident waarbij de veiligheid of de volksgezondheid van de Twentse inwoners in gevaar komt, dan wordt de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Twente gealarmeerd en worden er direct maatregelen getroffen, zoals activering van hulpverleningsdiensten en communicatie richting inwoners. De Duitse autoriteiten zagen op basis van dit incident geen noodzaak om ons te informeren.

Bron: vrtwente

Fotobron: Eigen stock Duitse hoogwerker

Geef een reactie