27 september 2021

Slachtoffer aanslag Amsterdam Centraal heeft dwarslaesie opgelopen

3 min read

Een van de twee Amerikaanse toeristen die eind augustus op het Centraal Station werd neergestoken, heeft een dwarslaesie opgelopen bij de aanslag. Het slachtoffer zit daardoor in een rolstoel, laat de advocaat dinsdag weten tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting.

Het andere slachtoffer is in zijn arm gestoken en heeft zenuwletsel opgelopen. Beide slachtoffers (38) zijn Eritreeërs met de Amerikaanse nationaliteit. Ze waren met hun gezin op doorreis naar Duitsland.

Verdachte Jawed S. stond dinsdag voor het eerst voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van een tweevoudige poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Uit zijn eerste verklaringen bleek dat hij handelde met een terroristisch motief.

Volgens zijn advocaat voelde de negentienjarige verdachte zich diep beledigd door een video met cartoons over Mohammed en de door Geert Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd, die de PVV’er enige tijd geleden op het internet heeft geplaatst.

S. toonde dinsdag bij de rechtbank geen berouw. Hij zou het opnieuw doen als politicus Geert Wilders dit ook opnieuw zou doen, doelde hij op de cartoonwedstrijd die de PVV-leider had uitgeschreven voor spotprenten van de profeet.

De slachtoffers waren er dinsdagochtend niet bij. Volgens hun advocaat zijn ze mogelijk wel aanwezig bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, die vermoedelijk over een paar maanden plaatsvindt.

.

Geef een reactie