17 september 2021

Staatsbosbeheer begonnen met afschieten edelherten Oostvaardersplassen

3 min read

Staatsbosbeheer meldt maandagochtend dat het is begonnen met het afschieten van ruim achttienhonderd edelherten die in de Oostvaardersplassen leven.

Omdat het merendeel van de edelherten in de Oostvaardersplassen uit hindes bestaat, richt Staatsbosbeheer zich bij het afschot voornamelijk op de vro.

Staatsbosbeheer meldt dat het zich bij het afschot voornamelijk zal richten op de hindes van de duizenden edelherten in de Oostvaardersplassen.

Een deel van de afgeschoten dieren zal worden gebruikt voor menselijke consumptie. Daarnaast laat Staatsbosbeheer ook een deel van de kadavers liggen voor andere dieren in het natuurgebied.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zei eerder al tegen NU.nl dat het streven is om ongeveer twintig dieren per dag te schieten.

De provincie Flevoland, die opdracht voor het afschot heeft gegeven, wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen tot 490. Dat moet ervoor zorgen dat het gebied niet kaalgevreten wordt, waardoor zeldzame vogels zich mogelijk weer in het gebied gaan vestigen.

Natuurorganisaties hadden twee rechtszaken aangespannen tegen de provincie. Ze vinden het besluit om de achttienhonderd gezonde edelherten af te schieten onnodig en zijn bang dat het afschieten zeldzame vogels wegjaagt.

De rechter stelde in beide zaken de provincie in het gelijk.

 

Foto: Oostvaardersplassen  ©Sven-Fotografie

Geef een reactie